• Contacteză-ne: 0751.220.166
  • email: redcordromania@gmail.com

Cercetări și rezultate

Cercetări și rezultate

Efectele tratamentului Neurac la pacienții cu durere cervicală cronică

Soo Yun, You Lim Kim, Suk Min Lee

Journal of Physical Therapy Science 2015;27(5):1303-7

[Scop] Studiul și-a propus să investigheze efectele tratamentului Neurac asupra durerii, funcționalității, echilibrului, oboselii și calității vieții.

[Subiecți și metode] În studiu au fost incluși pacienți cu durere de gât cronică ce au fost tratați în spitalul S. Aceștia au fost distribuiți aleatoriu într-unul din 2 grupuri: grupul experimental (n=10) și grupul de control (n=10). Ambele grupuri au beneficiat de fizioterapie tradițională în 3 ședințe a câte 30 min pe săptămână, timp de 4 săptămâni. Grupul experimental a primit în plus tratament Neurac a câte 30 min/zi, 3 zile pe săptămână, timp de 4 săptămâni. Ambele grupuri au fost evaluate în funcție de: scara analogă vizuală (VAS), indicele de dizabilitate a gâtului (NDI), analiza Biorescue (felul cum calcă pacientul), chestionarul de simptome ale oboselii și testul standardizat SF-30 pentru evaluarea stării de sănătate pre și post-intervenție.

[Rezultate] La grupul experimental s-au observat ameliorarea durerii, a funcționalității, a echilibrului, a oboselii și îmbunătățirea calității vieții.

[Concluzie] Tratamentul Neurac s-a dovedit a fi eficient în îmbunătățirea funcționalității fizice prin ameliorarea durerii, a funcțiilor fizice, abilitații de echilibru, reducerea oboselii și creșterea calității vieții pentru pacienții cu durere cervicală cronică.

Afilierea profesională a autorilor:

Departamentul de Fizioterapie, Universitatea Sahmyook, Coreea de Sud

(click aici pentru detalii)

=============

Efectele intervenției prin exerciții la persoanele vârstince și fragile care necesită îngrijire: programul de o jumătate de zi într-un centru pentru bătrâni specializat în pregătire funcțională.

Ryota Sakamoto, Yasushi Miura

Journal of Physical Therapy Science 2016;28(7):1957-63

[Scop] Studiul a investigat efectul pe termen lung al intervenției prin exerciții cu program de jumătate de zi asupra calității vieții asociate cu sănătatea, a funcționalității vieții și asupra funcției fizice la persoanele vârstnice și fragile care necesită îngrijire. Programul s-a desfășurat la un centru de zi pentru bătrâni specializat în pregătire funcțională.

[Subiecți și metode] Subiecții au fost 41 de vârstnici care necesitau îngrijire și care frecventaseră centrul de zi timp de cel puțin 1 an. Funcția fizică și funcționalitatea vieții au fost evaluate la început, la 6 luni și respectiv la 12 luni. Calitatea vieții a fost evaluată, cu ajutorul testului standardizat SF-36 (Short Form-36), la început și la 12 luni.

[Rezultate] S-au îmbunătățit echilibrul, viteza de mers și anduranța, abilitățile complexe de execuție, auto-eficacitatea în timpul activităților și nivelul și sfera de activități încă din primele 6 luni, iar rezultatele s-au menținut 12 luni. De asemenea, s-au îmbunătățit agilitatea, activitățile de zi cu zi, funcționalitatea vieții și calitatea vieții, după 12 luni. Îmbunătățirea calității vieții s-a asociat cu creșterea forței musculare, a abilităților de mers, a auto-eficienței în efectuarea unei acțiuni și cu optimizarea activităților de zi cu zi.

[Concluzie] Efectuarea unui program de exerciții individualizat, dezvoltat de fizioterapeuți, a condus la îmbunătățirea activităților de zi cu zi și la creșterea calității vieții persoanelor vârstnice care necesită îngrijire.

Afilierea profesională a autorilor:

Departamentul de Reabilitare, Spitalul Ohno Memorial, Japonia

Departamentul de Științele Reabilitării, Facultatea de Stiințele Sănătății a Universității Kobe, Japonia

(click aici pentru detalii)

=============

Efectele exercițiilor cu echipamentul tip leagăn asupra forței musculare și a amplitudinii articulare la pacienții la care s-a efectuat înlocuirea totală a genunchiului

Chang-Hwan Bae, Yeon-Woo Jung, Dong-Woo Lee, Sung-Hyoun Cho

Journal of the Korea Academia-Industrial Cooperation Society 2014;15(7):4395-403

[Rezumat] Rezultatele studiului arată că exercițiile cu echipamentul tip leagăn sporesc forța musculară și amplitudinea articulară într-un procent semnificativ mai mare decât intervenția de recuperare obișnuită pentru pacienții cu proteză totală a genunchiului.

[Extras] Scopul studiului a fost de a determina eficiența exercițiilor cu echipamentul tip leagăn pentru îmbunătățirea forței musculare și a amplitudinii articulare la pacientele cu proteză totală a genunchiului. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în 2 grupuri: grupul de exerciții cu echipament tip leagăn (n = 15) și grupul de control (n = 15). Subiecții au fost evaluați cu ajutorul sistemului Biodex de testare a forței musculare și cu un goniometru pentru măsurarea unghiurilor și a amplitudinii articulare. Datele obținute au fost analizate printr-un test T pentru eșantioane perechi și un test T pentru eșantioane independente, pentru a determina semnificația statistică a datelor. Prin urmare, grupul de exerciții cu echipament tip leagăn a prezentat o diferență statistică semnificativă, înainte și după antrenament, în privința unghiului de flexiune și a forței musculare a cvadricepsului și a mușchilor ischiocrurali. Grupul de control, înainte și după antrenament, a prezentat o creștere semnificativă statistic a unghiului de extensie/flexie și a forței musculare a cvadricepsului și a mușchilor ischiocrurali. Au apărut diferențe importante între grupul de exerciții cu echipament tip leagăn și grupul de control, la testarea forței musculare și a amplitudinii articulare (p<,05). În consecință, exercițiile cu echipament tip leagăn s-au dovedit a avea o influență benefică mai mare asupra forței musculare și a amplitudinii articulare la pacienții cu proteză totală a genunchiului.

Afilierea profesională a autorilor:

Departamentul de Fizioterapie, Spitalul Goodmorning

Departamentul de Fizioterapie, Universitatea pentru femei Kwangju

Departamentul de Fizioterapie, Universitatea Honam

Departamentul de Fizioterapie, Universitatea Nambu

(click aici pentru detalii)

=============

Schimbarea percepției asupra durerii și alinierea regiunii lombosacrale în ax sagital după exercițiile cu echipament tip leagăn la pacienții cu durere lombară cronică

Hee Sook Roh, Won Je Cho, Won Jong Ryu, Seung Jin Park, și Chang Sik An.

Journal of Physical Therapy Science 2016;28(10):2789-92

[Scop] Studiul a fost efectuat pentru a determina efectele exercițiilor cu echipamentul tip leagăn asupra alinierii lombosacrale în ax sagital și asupra controlului durerii în zona lombară.

[Subiecți și metode] Un total de 102 pacienți cu durere lombară cronică au fost împărțiți în două grupuri, unul de fizioterapie și celălalt de exerciții cu echipamentul tip leagăn. În ambele grupuri, programul s-a desfășurat de două ori pe săptămână, timp de douăsprezece săptămâni. Pentru a urmări alinierea regiunii lombosacrale în ax sagital (LSA), s-au făcut radiografii care să indice bascularea bazinului (PT), curbura sacrală (SS) și înclinația bazinului (PI). Durerea a fost măsurată pe o scară vizuală analogă (VAS).

[Rezultate] Au fost găsite diferențe între grupul care a executat exercițiile cu echipamentul tip leagăn și cei care au făcut fizioterapie, atât la măsurătorile pe scara vizuală analogă, cât și la măsurarea derivatei scorului scării analoge vizuale, a basculării bazinului, a derivatei scorului de basculare a bazinului și a derivatei scorului de înclinație a bazinului. Durerea măsurată pe scara vizuală analogă, bascularea bazinului și înclinarea bazinului au fost îmbunătățite după exercițiile cu echipamentul tip leagăn. Cu toate acestea, după fizioterapie, doar scara analogă vizuală s-a modificat pozitiv.

[Concluzie] Atât exercițiile cu echipamentul tip leagăn, cât și cele de fizioterapie, au fost eficiente în ameliorarea durerii. Însă, pentru pacienții cu probleme de aliniere lombosacrală în ax sagital, bascularea bazinului și înclinația bazinului s-au modificat pozitiv doar după efectuarea de exerciții cu echipamentul tip leagăn, rămânând neschimbate în urma fizioterapiei. Astfel, s-a arătat că exercițiile în echipament tip leagăn sunt mai eficiente decât fizioterapia în recuperarea pacienților cu probleme de aliniere lombosacrală în ax sagital și cu durere lombară cronică.

Afilierea profesională a autorilor:

Departamentul de fizioterapie, Facultatea de Științele Sănătății, Universitatea Eulji: : 212 Yangji-dong, Sujeong-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do 461-713, Coreea de Sud

Departamentul de educație fizică, Dankook University, Coreea de Sud

Departamentul de fizioterapie, Facultatea de Științele Sănătății, Universitatea Seonam, Coreea de Sud

(click aici pentru detalii)